marți, 17 iulie 2018

Mădăras-Bihor Centru Turism


Comuna Mădăras este situată în sud-estul judeţului Bihor, la o distanţă de 37 km de Municipiul Oradea şi 5 km de Salonta, graniţa cu Ungaria.Teritoriul comunei este prin excelenta de câmpie, străbătut de pârâul Oprei și canalul colector dintre Crișul Repede și Crișul Negru. Câmpia este fragmentată de o serie de forme negative reprezentate prin văi denumite de localnici „corhana”, „văi” sau „velj”.... Acest șes reprezintă din punct de vedere geologic, fundul lacului panonic, umplut la începutul cuaternarului cu aluviuni diferite. Toate aceste aluviuni au dat naștere la câmpuri întinse. Câmpurile sunt brăzdate de văi ca „Veljul Mare”, „Veljul Negreștilor” (Ianoșda), Valea Oprea (Homorog), Valea Corhana (Mădăras).

Comuna Madaras, în actuala ei organizare administrativă, a luat fiinta în 1968 fiind formata din satele Madaras, ca resedinta de comuna, Ianosda, Homorog si Martihaz ca sate apartinatoare. 
Se învecinează în partea de sud cu Comuna Tulca și municipiul Salonta, în partea de vest cu Ungaria, în nord cu Comuna Cefa și Comuna Gepiu și în est cu Comuna Tinca si Husasau de Tinca. Toate localitatile apartinatoare acestui teritoriu administrativ dateaza documentar din secolul al XIII-lea. Ele sunt printre cele mai vechi așezări omenesti atestate documentar pe teritoriul Judetului Bihor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu